f

2009-08-17

Jaha, då var semestern slut för detta året. Det påverkar inte fiskefrekvensen positivt direkt men hoppas kunna klämma in en del turer, bland annat efter lax framåt september.

Satt precis och räknade lite. 60 fiskarter som kan leva i söt-/bräckvatten har påträffats i Sverige enligt den här sidan. Om vi räknar bort rundmunnar får vi 57 stycken. Sedan räknar vi sik, siklöja och nors som en art var då blir det 49 arter kvar. Skrubbskädda stryker vi också samt staksill då dessa känns mer som saltvattensarter. Om vi även rensar bort indianlax och strupsnittsöring får vi 45 arter kvar på listan. Av dessa 45 fiskarter som är kvar kan jag bocka av 21 stycken, alltså ungefär 47%.

47 procent bara, har inte ens fångat hälften av sötvattensfiskarna ännu och av dom resterande på listan är det väl bara skärkniv och stör som känns helt omöjliga. Stören verkar dessutom (tack vare ryska utsättningar?) kanske vara på frammarsch igen så vem vet?

Har förresten hållit reda på de olika arterna jag fångat i år. 33 stycken har det blivit hittills under 2009 vilket känns rätt mycket då jag mest fokuserat på nya arter.

2 kommentarer:

Peter sa...

Skärkniv?

Patrik sa...

Skärkniv: http://www.fishbase.se/Summary/SpeciesSummary.php?id=283

Subscribe to RSS Feed