f

2012-01-08


Då var det dags att sätta 2012 års artmål.

Sötvatten - 2 fångade arter

Lax
Det blev inte en enda laxfisketur förra året om jag minns rätt. Som jag skrivit flera gånger innan är det en nötningsfisk, av nån anledning är det ett fiske som inte lockar jättemycket. Men till våren kanske det kan bli någon tur.

Stäm 
Stäm skall upp i år. Jag har fyra ställen som känns heta. Två ställen som fungerar på våren, ett på hösten och ett kanske året runt.

Gräskarp
Här letar jag fortfarande efter något klockrent ställe. Under 2011 blev det några pass men såg inte ens några tecken på gräskarp även om dom skall finnas där. Troligen blir det något mer pass i dessa vatten nu i år. För den här arten tar jag gärna emot tips.

Faren 
En art som de funderas mycket på men jag har inga kanonställen som ligger nära. Tveksamt om det blir någon tur efter den här arten i år.

Bäckröding
Har väl en plats för arten men den verkar svår. Borde finnas massvis med vatten som ligger närmare där arten finns dock.


Stäm borde gå och kanske en lax på det. Två arter blir målet.


Mikrofisk - 2 fångade arter

Nors
"Nors kan inte vara särskillt svårt att få" skrev jag förra året. Det kan man ju säga att jag fick äta upp. Som det är nu så har jag dock tre rejält bra planer för arten:
Plan A) Med en dåres envishet nöta vidare från isen (om det blir någon) i sjön jag fiskade förra året.
Plan B) Komma ut under själva stigningen under norsleken, då vore det otroligt om jag skulle misslyckas igen.
Plan C) Isfiske i Vänern, där verkar det finnas gott om bitvillig nors på vissa ställen. Som jag förstått det är det t om tradition att fiska "slom" från isen där. Jag hade tänkt slippa åka så långt men nu är jag desperat, bara det blir is.

Småspigg 
Jag fick ett bra tips för den här arten och har med största sannolikhet sett småspigg på platsen men inte i några mängder ännu. Tyvärr är platsen rätt så känslig för vind och detta fisket kräver stilla vatten för att man inte skall känna sig som en idiot när man fiskar. Finns dom kvar i vattnet så skall en upp i år.

Grönling 
Jag har lite lösa planer på arten varav den kanske bästa involverar en italiensk glassgubbe. Problemet är att han vägrar svara, kanske för att han inte kan svenska eller för att han har fullt upp med glassen - vem vet?
Annars är det en art som diskuteras flitigt mellan oss artjägare, någon kommer säkert knäcka den snart.

Tobis (kusttobis och tobiskung framförallt)
Finns flera sätt att fånga en tobis på, tyvärr innefattar några att man står och nöter i blindo vilket inte känns lockande. Hade varit trevligt att sitta i en båt med ett tobisstim på ekolodet.

Kantnålar
Större kantnål går bevisligen att fånga, det kändes som jag var rätt nära förra året. Med lite flyt så träffar man på en ny när man har rätt grejer med sig.  Dom andra nåfiskarna känns väldigt svåra men jag tycker fortfarande det måste gå att fånga en mindre kantnål eller en tångsnälla. Om man bara kunde hitta något ställe där dom var lite vanligare, nu ser man dom bara nån gång då och då.

Siklöja
Om norsen blev så här svår vågar jag knappt tänka på siklöjan. Marran har försökt med häckla över gedigna stim med arten utan framgång vilket gör att det känns i princip hopplöst att ta den på det sättet. Jag tror istället på en liten liten torrfluga en lugn sommarkväll. Sen har jag hört så många säga att det går att ta den på flytbröd nu så att jag börjar tro på det, jag tycker det annars låter konstigt att siklöjan skulle ta på det och att de förmodade siklöjorna var vanliga löjor.

Förutom dessa så finns alltid chansen att man träffar på någon tejstefisk eller ett yngel av någon annan art t ex tunga eller sjurygg när man är ute med minigrejorna.

Jag sätter två arter som mål för kategorin.


Havsfiske - 1 fångad art

Pigghaj
Pigghajen är nu totalfredad men med tanke på de senaste årens ganska bra fångster är det väl inte omöjligt att den kommer som en bonusfångst under annat fiske. Jag skulle inte bli ledsen för det i alla fall.

Kolja
Öresund eller Gullmarn som gäller. I Gullmarn är dom fredade så även där får man i så fall hoppas på en bonusfångst.

Slätvar
Inte helt lätt men med lite flyt i Öresund eller Uddevallatrakten så. Ryktena säger att det skall vara gott om slätvar på piggvarsbottnarna i Bohuslän.

Lerskädda
Också en sån där nötningsart. Jag kan inte säga att jag har några klockrena platser för arten även om det fångas en del i Gullmarn då och då.

Klorocka
Det blev några försök förra vintern, kommer det is i år också blir det nya försök. Dom finns där ute.

Långa
En liten långa borde väl inte vara så svårt?

Fenknot
Inte helt lätt men bästa chansen är väl i Öresund.

Bonito
Ja det blev ju bonitofångster i år också även om det inte alls var i samma mängd som året innan. Nu får vi hoppas dom inte glömmer nån ny dammsugare i Ringhals så att dom kan få ut lite kylvatten som kan locka arten.

Skarpsill
En välplacerad häckla i ett skarpsillstim borde väl inte vara så svårt att få till någon gång på hösten.

Finns nog rätt stor risk att jag helt blankar den här kategorin. Hoppas kunna ta minst 1 art av dessa trots det.


Kustfiske - 2 fångade arter

Randig sjökock
Jag har en superplats för arten som går att nå både från land och båt. Jag kan inte tänka mig den kan klara sig ett år till.

Oxsimpa
Det här är en av de arterna jag har störst förhoppning på att fånga. Något nattpass till våren borde verkligen ge utdelning.

Bergvar
Nu har det kommit upp några bergvarar från Gullmarn, med en massa nötning eller en massa tur bör det gå.

Både sjökocken och oxsimpan känner jag mig rätt säker på så jag sätter två arter som mål här.


Totalt blir målet alltså 7 nya arter i år. Det känns väldigt högt nu när jag läser det själv. Blir det ingen direkt is i vinter så blir det nog svårt att klara av detta.

Något annat som har väldigt hög prio av fiskeplanerna är abborre över kilot. Jag vet inte exakt hur och var, men den skall upp i år.

Categories:

12 kommentarer:

Benny sa...

Gills bara sverige? Annars är ju Norge ett tips för havsarterna.
Vi i Team Safari räknar norden för att få lite fräs på artlistorna...

Mvh Benny
team-safari.blogspot.com

Patrik sa...

Det finns otroligt mycket kul i Norge ja men jag räknar bara Sverige.

Haze sa...

Känns rimligt. Oxsimpan är lättast tror jag! Rätt dag i Halmstad så har du den.

Lyckas vi båda med våra artmål i år går du ju förbi mig O.o

Detta måste funderas över.. :)

Patrik sa...

Ja oxsimpan måste gå, sen har vi ditt laxställe också som jag hoppas på :)

Tror jag får svårt att klara målet iofs. Norsen lär väl ställa till det t ex. Men det är lika bra att sätta det högt.

Ask sa...

Fenknot, Kolja og slätvarr kan med lidt held klares på én dag i øresund. Hvis du er helig får du også lerskädddan med, så jeg tror 100% på mindst tre nye havarter. Derudover er langen også relativt nem hvis man investerer det det koster at komme ud til dem:)

Venlig Hilsen

Ask

havfiskeren.blogspot.com

Patrik sa...

Tänk om man skulle få alla dom fyra på en dag :) Men ja, kommer man ut på Öresund och har lite tur så finns alla chanser till ett gäng nya arter helt klart.

Team Poseidon sa...

Hej Patrik!

Du är välkommen ner och fiska med oss i Öresund. Tobisen öser vi upp i början på maj. Så där fiskar du inte i blindo:) som du själv skriver så har du lerskäddan, koljan slätvaren bla i sundet. Så du är varmt välkommen ner och gästa Poseidonbåten.

Mvh Patrik

Patrik sa...

Det skulle vara riktigt grymt, det gör jag gärna Patrik. Vet du vilka tobisarter det är? Båda kust och kung?

Team Poseidon sa...

Vi fick ju bara en kungstobis och sjukt mycket kusttobis. Men där går ju en och annan kungstobis i stimmen. Vi fiskar ju upp en massa tobis som vi har till agn under året. Men vi styr upp något framöver helt klart:)

Patrik sa...

Låter kanon det :)

Ask sa...

Tænkte forøvrigt på om du ville føje mig til din blogliste? Du er ihvert fald på min:)

Havfiskeren.blogspot.com

Patrik sa...

Givetvis Ask, du är tillagd!

Subscribe to RSS Feed