f

2013-01-13


Då var det dags att sätta 2013 års artmål. Jag kör förra årets mål som art. Då hade jag 7 nya arter som mål och det blev 5 trots lite fiskande.

Sötvatten - 0 fångade arter

Faren 
En art som de funderas mycket på men jag har inga kanonställen som ligger nära. Tveksamt om det blir någon tur efter den här arten i år.

Bäckröding
Har försökt hitta något bra ställe för den här arten men har inte riktigt hittat rätt. Har lite uppslag men inget specifik att gå på. Tar gärna emot tips om någon har några.

Harr
Kräver att man åker en bit. Gör man det borde det inte vara några problem att fånga en. Det är väl inte helt omöjligt att det blir en tur till Norrland. Då kommer fiskespö följa med och då skall harren upp.
Förra året hade jag två arter som mål här. Jag fångade tre. Stäm, gräskarp och lax. Det innebär att det inte finns jättmycket kvar att jaga. Jag ser inte riktigt att jag skulle kunna fånga något här om det nu inte är harr.

Mikrofisk - 2 fångade arter

Nors
Förra året skrev jag att jag hade tre rejält bra planer för den här arten. Jag gjorde några försök. Två gånger under norsleken och det gav inget alls. Nu har jag i princip gett upp alla andra tankar än att ta den på isfiske i Vänern där det är tradition att fiska nors.

Småspigg 
Jag fick ett bra tips för den här arten och har med största sannolikhet sett småspigg på platsen men inte i några mängder ännu. Tyvärr är platsen rätt så känslig för vind och detta fisket kräver stilla vatten för att man inte skall känna sig som en idiot när man fiskar. Finns dom kvar i vattnet så skall en upp i år.

Grönling 
Jag har lite lösa planer på arten varav den kanske bästa involverar en italiensk glassgubbe. Problemet är att han vägrar svara, kanske för att han inte kan svenska eller för att han har fullt upp med glassen - vem vet?
Annars är det en art som diskuteras flitigt mellan oss artjägare, någon kommer säkert knäcka den snart.

Tobis (kusttobis och tobiskung framförallt)
Finns flera sätt att fånga en tobis på, tyvärr innefattar några att man står och nöter i blindo vilket inte känns lockande. Hade varit trevligt att sitta i en båt med ett tobisstim på ekolodet.

Kantnålar
Större kantnål går bevisligen att fånga, det kändes som jag var rätt nära förra året. Med lite flyt så träffar man på en ny när man har rätt grejer med sig.  Dom andra nåfiskarna känns väldigt svåra men jag tycker fortfarande det måste gå att fånga en mindre kantnål eller en tångsnälla. Om man bara kunde hitta något ställe där dom var lite vanligare, nu ser man dom bara nån gång då och då.

Siklöja
Om norsen blev så här svår vågar jag knappt tänka på siklöjan. Marran har försökt med häckla över gedigna stim med arten utan framgång vilket gör att det känns i princip hopplöst att ta den på det sättet. Jag tror istället på en liten liten torrfluga en lugn sommarkväll. Sen har jag hört så många säga att det går att ta den på flytbröd nu så att jag börjar tro på det, jag tycker det annars låter konstigt att siklöjan skulle ta på det och att de förmodade siklöjorna var vanliga löjor.

Förutom dessa så finns alltid chansen att man träffar på någon tejstefisk eller ett yngel av någon annan art t ex tunga eller sjurygg när man är ute med minigrejorna.

Förra året hade jag två arter som mål i den här kategorin. Jag fångade inga så det finns en del kvar att jaga. Jag sätter två arter som mål.


Havsfiske - 1 fångad art

Pigghaj
Pigghajen är nu totalfredad men med tanke på de senaste årens ganska bra fångster är det väl inte omöjligt att den kommer som en bonusfångst under annat fiske. Jag skulle inte bli ledsen för det i alla fall.

Slätvar
Inte helt lätt men med lite flyt i Öresund eller Uddevallatrakten så. Ryktena säger att det skall vara gott om slätvar på piggvarsbottnarna i Bohuslän.

Lerskädda
Också en sån där nötningsart. Jag kan inte säga att jag har några klockrena platser för arten även om det fångas en del i Gullmarn då och då.

Klorocka
Det blev några försök förra vintern, kommer det is i år också blir det nya försök. Dom finns där ute.

Långa
En liten långa borde väl inte vara så svårt?

Fenknot
Inte helt lätt men bästa chansen är väl i Öresund.

Bonito
Ja det blev ju bonitofångster i år också även om det inte alls var i samma mängd som året innan. Nu får vi hoppas dom inte glömmer nån ny dammsugare i Ringhals så att dom kan få ut lite kylvatten som kan locka arten.

Skarpsill
En välplacerad häckla i ett skarpsillstim borde väl inte vara så svårt att få till någon gång på hösten.

Jag hade en art som mål förra året och det blev en - kolja. I år sätter jag en art till som mål. Jag har ingen aning om man kan komma ut på särskilt mycket havsfiske.

Kustfiske - 1 fångade arter

Oxsimpa
Det här är en av de arterna jag har störst förhoppning på att fånga. Något nattpass till våren borde verkligen ge utdelning.

Bergvar
Nu har det kommit upp några bergvarar från Gullmarn, med en massa nötning eller en massa tur bör det gå.

Två arter som mål förra året och en fångad. Då återstår oxsimpan. Det är väl årets "säkraste" kort skulle jag säga. I år skall den upp!

Totalt blir målet alltså 4 nya arter i år. Förutom detta hoppas jag på en hel del nöjesfiske efter bland annat multe. Kanske lite poängjakt i Västsvenskan också.

Categories:

2 kommentarer:

Haze sa...

Kul bra mål, känns rimligt!!

Säg till om du vill åka till
Skåne. Där fixar vi faren.

6Tant sa...

Skarpsill måste ju vara den enklaste arten i världen om du bara ger den en chans? Ta båten och kuska runt kring valö eller rivö så är det ju klart. Har fått för mig att den finns där hela året, inte bara hösten...

Subscribe to RSS Feed