f

2014-09-05

Fick en rapport från Art-Kjell som varit i Fröya i Norge och fått en ny art - kummel. I brist på eget fiske så kommer hans rapport här:


Redan på fredagen när vi åkte upp var det fint väder. På fjället vi åkte över och sen ned och ut på Fröya var det högsommarväder. 22-23 grader.
Och detta väder fortsatte de två första fiskedagarna. Kummel var ju huvudmålet för resan så vi började med detta fiske lördag morgon.
Ett riktigt roligt fiske. Det började lite trögt, men sedan kom fisket igång. Den nappade kraftigt men det var lite svårt att kroka den. Det gällde att ha tålamod och inte förivra sig.
Jag lyckades få 2 st första dagen. Vi fiskade halva dagen kummel och fick 1-3 st per man. En blev utan. De vägde mellan 3,5 och 7 kg. Vi fiskade på ca 100m.

Därefter flyttade vi oss en bit och fiskade ned mot 200m. Större Kungsfisk var målet. Vi lyckades inte med kungsfisken. Men Peter Nilsson fick en fjällbrosme.
I övrigt fick vi en del hajar hågäl och blåkäxa.

Eftersom en av oss inte fick kummel första dagen gjorde vi ett nytt kummelfiske dagen efter. Jag fick en  på 8,4 kg. Det var den största som kom upp. Jag hade en stor till på som släppte. Sedan gick jag ned till botten och försökte på glasvar, vilken skulle finnas i samma område som kummeln. Det blev dock ingen. Samma person som nollade på kummel första dagen missade även andra dagen, tyvärr. Men han har  fått kummel förut så han var glad ändå. Sedan försökte vi få kungsfisk på ett annat ställe. Där fanns dom och alla fick några kungsfiskar. Mattias Peters kompis fick en fjällbrosme. Vi fick också hågäl och blåkäxa. Dom är väldigt vanliga på djupare vatten.

Dag 3 var det också mycket bra väder. Lite lagom vind och lite mulet så det var riktigt behagligt. Nu ville majoriteten av oss fiska storlånga. Skepparn hade en plats där man skulle kunna få långor uppåt 20 kg. Jag hade några mindre långor vid glasvarfisket så jag bestämde mig för att fiska i frivattnet istället efter främst guldlax och även kolmule.
Jag kämpade envetet hela dan men lyckades inte få något annat än ett par mindre kungsfiskar och en större kungsfisk.
De andra fick 3-4 långor var, men inga riktigt stora, de låg på mellan 4 och 9 kg.

Sen var det tyvärr slut på det fina vädret. På tisdagen låg vinden på ca 12 m/s när vi gick ut och ökade till 15 m/s under dan. Meningen var att vi skulle gå runt spetsen på Fröya och mer inomskärs för att fiska knaggrocka. Men det var så kraftig sjö därute så det var i princip omöjligt att gå ut där. Han vände då båten och vi gick ner mot Hitra där det skulle kunna vara lä. Vi hittade lä bakom några små öar och vid första nedsläppet fick Mattias en väldigt liten hälleflundra. Den var inte på 1 kg en gång, men kul att få arten i alla fall. Sedan var det väldigt dött och vi bestämde oss för att gå över Fröyafjorden och tillbaka till Fröya igen. På kort tid fick vi ett antal stora sandskäddor mellan 4 och 6,5 hg ungefär.
Sedan dog det ut och hände ingenting. Efter ett tag fick Börje ett rejält napp. Upp kom en knaggrocka på ca 3,5 kg. Det var riktigt roligt, men sen hände inget mer.

Sedan visade prognosen på 17 m/s den sista fiskedagen. Det var bara att ställa in. Så vi åkte hem igår.
Tror jag har fått med allt. Kummelfisket tillhör det häftigaste jag varit med om. Att jag missade guldlax och rockafisket gör ju inte så mycket. Hoppas på fler chanser i framtiden.

Kummelns gap var inte att leka med. Väldigt stort gap med mycket vassa tänder. Vi kikade närmare på gapet. En märklig sak var att den hade en rad med små mycket vassa tänder som kunde fällas ned. Det vill säga, en fisk skulle kunna glida lätt in i käften och väl där omöjligt att slinka ut igen då tänderna reser sig upp.

0 kommentarer:

Subscribe to RSS Feed