f

2014-11-06

Här är fortsättningen på mitt yrande om vilka lite mer ovanliga sportfiskearter som skulle kunna komma att bli fångade i Sverige i framtiden.

I sista delen kommer arter som inte ännu påträffats i Sverige eller är väldigt ovanliga men som skulle kunna dyka upp förr eller senare.

Skyggfisk - tangkvabbe - (Lipophrys pholis)
Skyggfisk. foto: Jon-Eirik Brobak
Mig veterligen har den här arten inte påträffats i Sverige någon gång. Den finns och fångas i Norge. Kan den dyka upp här i Sverige om/när havet värms upp några grader?

Arten tillhör familjen slemfiskar (Blenniidae) och har alltid fascinerat mig lite med sitt utseende. Har sett en liknande art i Grekland  (skyggfisken verkar inte finnas där) som jag tror var fisken med det härliga namnet rostslemfisk (Parablennius sanguinolentus) och det är riktigt häftiga fiskar.

Hur som helst, i Norge fiskas arten under kikfiske och runt om i värden är den en ganska vanlig fångst. Gäller "bara" att den dyker upp i Sverige nu då.


Nätmönstrad sjökock - Liten fløyfisk - (Callionymus maculatus) 
Ryggfena på en nätmöstrad sjökock
© Hans Hillewaert / CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons
En sådan här fångade Irvin Kilde (läs mer på http://www.hooked.no/artikler/en-slik-har-du-neppe-sett-for samt http://nidarosiensis.blogspot.com/2014/05/drager-finnes-virkelig.html) under vadningskikfiske.

Arten påträffades för första (och enda?) gången i svenska vatten, den gången vid Väderöarna, augusti 2010. Det är alltså inte snack om någon vanlig fisk men varför skulle den inte kunna dyka upp här lite oftare? Det kan ju vara så att den är vanligare än man tror men då det inte är helt lätt att se skillnad på de olika sjökockarna så kanske den misstas för den vanliga randiga sjökocken eller kanske den fläckiga sjökocken som förövrigt också kanske är en art som borde vara med på den här listan.


Dvärgmal - dvergmalle - (Ameiurus nebulosus)
Dvärgmal. foto: Andreas Næristorp

Arten finns i alla våra närmsta grannländer Norge, Danmark och Finland.
I finns arten i ett eller flera vatten Asker-området väster om Oslo, se kartan till höger, dit den först kom i slutet på 1800-talet enligt fiskipedia.no.
Lite förvirrande är att det verkar finnas två olika sorters dvärgmal, svart dvärgmal (Ameiurus melas) och brun dvärgmal (Ameiurus nebulosus). Båda arterna skall finnas i Norge men kan inte få bekräftat att även den svarta dvärgmalen finns där.

Det verkar som om arten säljs som akvariefisk i Sverige så jag förstår om folk är oroade att den skall etablera sig även i svenska vatten.


Solabborre - rødgjellet solabbor - (Lepomis gibbosus)
Solabborre. foto: Jon-Eirik Brobak
Ytterligare en art likt dvärgmalen som kommer från nordamerika. Den finns både i Norge och Danmark och säljs även för akvariebruk om jag förstår det rätt.
Även den här arten, likt dvärgmalen, finns i Asker i Norge. Läs rapport om arten i publikationen Rødgjellet solabbor i Asker og Røyken kommuner . Solabborren kan alltså reproducera sig under gynnsamma förhållanden i vårt klimat, det har den gjort i Asker.

I Sverige har jag bara en notering på att arten påträffats - i sjön Åsnen i Småland fångades ett exemplar i en ryssja 2012. Läs mer här: solabborre i Åsnen väcker oro.

Båda dessa arter, dvärgmal och solabborre skulle helt klart kunna dyka upp i något vatten om någon mindre nogräknad släpper ut några individer. Att släppa ut fisk så kan ställa stora problem för andra arter så om det händer och solabborren etablerar sig i något vatten kommer man säkert höra talas om det.

2 kommentarer:

Haze sa...

Grymt kul läsning! Jag tror att skyggfisken eller någon likvärdig raritet dyker upp snart i de svenska artjägarnas listor!

Robert Andersson sa...

Grymt bra, nu väntar jag på nästa del. Giganternas återkomst? Håbrand, stör, slätrocka, tonfisk..

Eller kanske: de galna utsättningarna, finns något kvar? Strupsnittsöring, indianlax, bass

Subscribe to RSS Feed