f

2015-03-12

Ameiurus melas by Duane Raver.png
Svart dvärgmal (Ameirus melas)
"Ameiurus melas by Duane Raver" by Duane Raver (transferred from en.wikimedia.org to commons.wikimedia.org by user:Auriong) - U.S. Fish and Wildlife Service http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Blackbullheadnctc.png. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Ovan teckning föreställer en svart dvärgmal (Ameirus melas) vilket var arten som upptäckets i vattenhålet i Örebro. Det verkar kunna vara lite lurigt att skilja den här arten från den bruna dvärgmalen (Ameiurus nebulosus) - se bild nedan bland. Några kännetecken skall vara färgen och formen på stjärfenan samt färgen på hela fisken (som ju brukar vara ett ganska dåligt kännetecken), den bruna dvärgmalen skall t ex vara mer spräcklig / fläckig. Den bruna dvärgmalen sägs också ha 21-24 mjukstrålar i analfena till skillnad mot 17-21 för den svarta dvärgmalen.

På Wikipedia står det att båda arterna finns i Norge men jag har inte fått detta bekräftat, jag tycker det mer tyder på att det enbart är den bruna dvärgmalen som finns i Norge.

Ameiurus nebulosus.jpg
Brun dvärgmal (Ameiurus nebulosus)
"Ameiurus nebulosus". Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons.

Samtidigt som det givetvis är bra att beståndet av svart dvärgmal utrotas så misstänker jag det kliar rejält i fisketarmen för de flesta av oss artjägare. Det är nog inte många som hade sagt nej till att fånga en innan vattenhålet fylldes igen. Extra surt måste det vara för en svensk artjägare jag pratade som redan kände till beståndet av svart dvärgmal i Örebro innan det kom ut i media och planerade en fisketur dit så fort det skulle bli varmare.

Categories:

0 kommentarer:

Subscribe to RSS Feed