f

2015-08-06

Foto: Anders Nilsson
Häromdagen trillade det in en anmälan i 50-klubben från Anders "Anke" Nilsson. En riktig raritet till krokfångst, en mindre havsnål. Då nålfiskarna kan vara lite luriga att se skillnad på så kontaktade jag Ulf (Anders sekreterare ;) ) för mer info. Ulf rotade fram en suddig bild som hade kunnat föreställa en mindre kantnål samtidigt som han lovade han skulle leta rätt på fler bild och efter ett tag hade han fått fram bilden nedan.

Foto: Anders Nilsson
På den ser man tydligt det inte rör sig om någon havsnål utan i stället någon sorts kantnål eller tångsnälla. Efter ytterligare en stund så trillade bilden ovan in från Ulf.

Nu efter några dagars efterforskning då jag läst på om arterna känner jag mig 99% säker det är en mindre kantnål. Har frågat runt en hel del folk om deras åsikter och de flesta håller med om att det ser ut som en mindre kantnål.

Det finns ingen bra bild där man ser om munnen är platt eller inte så det vi går på är dels huvudets utseende som verkligen inte ser ut som en tångsnällas men framförallt att fisken på bilden verkar ha 13 bålringar vilket den mindre kantnålen skall vara ensam om.

Det innebär att det är den första kända krokfångade mindre kantnålen i Sverige. Det som är extra spektakulärt är att inte ens Norrmännen har fångat mindre kantnål på krok. Kan det t om vara världens första krokfångade mindre kantnål?
1 kommentarer:

joacim.naslund sa...

Det är definitivt en mindre kantnål.

Subscribe to RSS Feed