f

2016-07-14

Häromdagen skrev jag om en filmsnutt med en kryptisk text på Facebook, på den suddiga filmen sprattlade en laxfisk som såg mystisk ut. Nu visar det sig att det var en indianlax och det har kommit ut mycket mer information om fångsten.

http://blogg.fiskekompaniet.com/2016/07/13/rekordjakt-pa-svensk-indianlax/

Läs mer på länken ovan. För några dagar sedan var jag i kontakt med en fiskare där uppifrån och han meddelade att det skulle röra sig om nyinsatt indianlax. Låter konstigt, får se om det kommer fram mer info. Jag vet att det 1995 provfiskades där uppe och fångades några exemplar och att det skall finnas några tjärnar där indianlaxens lek var framgångsrik och ett litet bestånd har etablerats. En lustig detalj i den här historien är att jag och en fiskekompis bollade några mail fram och tillbaka om indianlax timmar innan fångsten kom ut på nätet. Vi funderade på om det inte borde finnas kvar fisk och att det borde gå att fånga dom?

Jag har börjat skriva på en liten serie om våra udda sötvattensarter som har funnits eller fortfarande finns. Indianlaxen var en av dessa arter men nu fick vi alltså bekräftat att det finns kvar fisk. Riktigt häftigt och ett stort grattis till fångstmannen, hoppas det blir ett svenskt rekord av det hela!

Categories: ,

4 kommentarer:

Marc sa...

Detta bestånd är från de gamla utsättningar som även du läst om. Att det skulle vara nya utsättningar låter som ett missförstånd, om med nya inte menas 60 år. :)

- Marc

Patrik sa...

Tänkte väl det lät konstigt med nya utsättningar, tack för infon!

Axel Erickson sa...

Som jag fattar det är det ett stängt vatten? Frågan är varför man skall godkänna ett sv. Rekord från ett stängt vatten och det borde rimligtvis finnas minimimått osv. Kul med nya fiskarter men detta känns bara konstigt..

Marc sa...

Rekord har inget att göra med om vattnet är ett öppet kortfiskevatten eller inte, utan handlar enbart om störst fångade exemplar av arten tagen på ett lovligt vis md sportfiskeredskap. Det mest kända exemplet är väl rekordkarparna i tegelbruksdammen som ju är ett stängt klubbvatten.

Minimimått som du föreslår finns ju verkligen inte på en nationell nivå, då det är en så pass okänd fisk. Sedan kan man även ifrågasätta nyttan det skulle göra för denna art som ju bara leker en gång i livet. Således spelar det ju ingen roll när de fångas. I vilket fall är dessa fiskar vuxna och av standardstorlek för arten i sötvatten.

Däremot är det som sagt på sin plats med väl övervägda regler för fisket. Detta är också på gång i samband med att detta vatten troligtvis kommer bli ett öppet kortvatten snart.

Hade hoppats att jag klargjort detta någorlunda i mitt blogginlägg. :-)

Känns det fortfarande bara konstigt, Axel?

Väl mött
Marc

Subscribe to RSS Feed