f

2017-10-10


Galet galet galet galet! Ibland stämmer allt och man har flyt. Inspirerad av norska fångster av spetsstjärtad smörbult bestämde sig jag och Art-Kjell för att göra ett försök. Jag tror egentligen inte varken jag eller Kjell verkligen trodde på det men såna petitesser skall inte vara något som stoppar en artfiskare.

Efter lite luskande så hade vi bestämt oss för en plats, en plats där arten tidigare hade fångats. Vi hade ingen exakt position och dessutom hade fångstmannen varit Smörbultskungen Adam. Adam som varit den enda i Sverige som fångat spetsstjärtad smörbult och den enda som fångat leopardbult. Mer smörbultskung än så blir man inte. Kunde man verkligen ens hoppas på att kopiera Smörbultskungens bedrift?

Vi puttrade ut på morgonen och bestämde oss för en plats. Tror vi fick svart smörbult på första nedsläppet, lite oväntat med tanke på djupet vi fiskade på ca 40 meter. Sedan vaknade även vitlingen och irriterade oss av och till. Makrillen ville inte vara sämre den utan högg både på makrillmetet och på våra räkagnade minikrokar. Vi körde lite makrillfiske vid sidan av då man aldrig vet vad som kan tänkas plocka en småsill fiskad i pelagin.

Efter ett otal vitlingar, ett otal svarta smörbultar så kände jag ett pirrande napp. Tänkte inget speciellt egentligen utan vevade upp i godan ro. En meter under ytan ser jag att det är en smörbult. En väldigt ljus smörbult?!?! Jag börjar skrika. Kjell skuttar fram över båten likt en gasell. Är det möjligt? Det kan väl inte vara möjligt. En spetssjärtad smörbult? Ja det är det, det är ingen tvekan om saken! Nummer två som fångats i Sverige. Galet! Gött mos!

Spetsig stjärtfena med sina karakteristiska gula fläckar.

Något jag reagerade på är tänderna som den här smörbulten har, kan inte minnas jag sett det på andra smörbultsarter.
Visst har jag fiskat på samma ungefärliga plats och djup tidigare med samma agn- och krokstorlek men aldrig verkligen riktat efter spetsstjärtad smörbult på samma sätt.


Direkt efter fångsten lämnade jag över tacklet till Art-Kjell som kände han hade lite för stora krokar. Trots väl kämpande mot vitlingar och svarta smörbultar så blev det tyvärr ingen spetsstjärtad för Kjell.

Arterna som kom upp idag var makrill, sandskädda, svart smörbult, spetsstjärtad smörbult, vitlinglyra och vitling.

7 kommentarer:

Haze sa...

Helt sinnessjukt!! Stort grattis till en av de största drömarterna inom svenskt artfiske!

Patrik sa...

Tack Hasse, hade inte fått den utan dig och Adams bedrifter.

Scott Hutchison sa...

Nice capture mate. Can you elaborate on the setup you used to fish such small baits in that depth of water?

Patrik sa...

Thanks Scott, it was a real dream catch! I think a picture will describe it better than I could in words:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/files/2017/09/IMG_7563-1024x778.jpg
I used a similar setup like in this photo (but I would not use such a visible lead for such small and easily spooked fish):


Photo is taken from an excellent blog post about micro fishing at depths but it is written in Norwegian:
http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/files/2017/09/IMG_7563-1024x778.jpg

Scott Hutchison sa...

Thanks mate. What about rod and mainline?

The second link is the same as the first. Can't seem to find the blog post. Can you post the correct link? :-)

Patrik sa...

Oops, sorry here is the link:
http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2017/09/25/battakkel-for-de-aller-minste-micro-fiske/

Regarding the rod I used some Fladen solid carbon 8 feet marked with up to 120 grams rod. I would have gone lighter if the weather allowed it. Main line was braided 0,20mm I think. My opinion is to use as light gear as possible for these small deep ones. I actually think they are easily spooked.

Scott Hutchison sa...

Yeah they live in burrows and do seem to be very wary...

https://vimeo.com/222365412

Subscribe to RSS Feed